Jan-Olof Ekholm

 


Ekholm är född 1931-10-20 i Grytnäs, Kopparbergs län. Inom den svenska kriminallitteraturen betecknas han som småstadens och vardagslivets specielle beskrivare, kritiker och gisslare. Ekholm innehar sedan 1974 stol 6 i Svenska Deckarakademin och är ledamot av Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm sedan dess start 1977.
Debuten som deckarförfattare gjorde Ekholm 1968 med Sista resan - mord med antihjälten Göran Sandahl, måttligt skarpsinnig journalist, som huvudperson. Handlingen utspelades på en tidning i en småstad - en miljö som Ekholm behärskade efter ett tiotal år som reporter i Avesta, Mariestad och Hässleholm. Det är också en symbios av dessa tre landsortsstäder som fått fungera som spelplats i hans böcker. Förutom ett tjugotal romaner av pusseldeckarkaraktär och medverkan i ett tiotal novellantologier, har han tillsammans med kriminologen Sven Sperrlings skrivit dokumentärboken Mälarmördaren, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för det årets bästa faktabok.
Som kriminalförfattare anses Ekholm av bedömare transponera trenterska miljöer och rönblomska ironier till modernare tider, behandlade med personlig egenart och journalistisk verve.

En av hans böcker "Kung ur leken" letade jag länge förgäves efter. Den fanns inte på Malmö Stadsbibliotek trots att Ekholms böcker både tidigare och senare fanns där. Jag har också försökt på Antikvariaten, både "in the real world" och i den virtuella men utan att lyckas. Men när jag väl hade flyttat till Anderslöv, denna lilla välförsedda idyll på Söderslätt, inte söder om men väl vid Landsvägen, hade jag lyckan att finna Linnéa Jeschke, som är bibliotikarie på ortens bibliotek. Den bok existerar inte som inte Linnéa kan hitta och leverera till mig på kort tid. Hon är mycket serviceinriktad och vet att "överträffa kundernas förväntningar". Ett exempel är att hon satte upp mig på väntelistan för Torgny Lindgrens nya bok Dorés Bibel redan innan jag själv hade fått denna utomordentliga idé!