Maria Lang
Maria Lang var pseudonymen för Dagmar Lange (1914-1991), filosofie doktor och rektor vid Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm. Hon var en av landets mest lästa och också mest kritiserade deckarförfattare som skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare.
"Mördaren ljuger inte ensam" (1949) var hennes förstlingsverk och innehåller många av de ingredienser som återkommer i hennes tidiga deckare: svensk naturromantik, ett mordmotiv med sexuella övertoner och en kompetent pusselintrig. Hon skapade en speciell stil och ett persongalleri som blev mycket populärt. "Årets Lang" brukade vara en säker försäljningssuccé.
Hennes senare böcker blev ojämnare och hon ägnade mer intresse åt äktenskapsproblem och yttre rekvisita än själva intrigen. 42 vuxendeckare och ett par ungdomsböcker blev den imponerande produktionen. Hennes böcker säljer också bra utomlands och de båda böckerna "Inte fler mord" och "Kung Liljekonvalje av dungen" har översatts till sju språk.
Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan så beror det på att Skoga är täcknamn för den lilla idylliska staden Nora djupt inne i Bergslagsskogarna. Här växte Dagmar Lange upp och hit längtade hon alltid. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här till sin död 1991.
Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Hon skriver i sin självbiografiska bok "Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang" (1985) att hon först laborerar med fantasigator och fantasikvarter, men att hon sedan blir intressserad av miljörealistisk hembygdsforskning och anstränger sig att åstadkomma nyanserade gårdshistoriker och autentiska bilder av de gamla gårdarna.
Därför kan vi lätt följa hennes alter ego Almi Graan på hennes promenader genom staden. Hon bor i kvarteret Korpen och är barndomsvän till Christer Wijk, och det är hon som genom sitt sunda förnuft hjälper till med problemlösningarna.

http://www.nora.se/lang/mlang.htm